ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΦΕΤΩΝ

 

0 Δήμος Αφετών με έδρα το Νεοχώρι, γεωγραφικά βρίσκεται στην αρχή της χερσονήσου του Νοτίου Πηλίου. Βόρεια, συνορεύει με τον Δήμο Μηλεών και τον Δήμο Μουρεσίου, νότια με τον Δήμο Αργαλαστής και ανατολικά και δυτικά βρέχεται από το Αιγαίο και Παγασητικό Κόλπο αντίστοιχα.

Αποτελείται από τα εξής δημοτικά διαμερίσματα: Νεοχωρίου, Αφετών, Συκής, Λαμπινούς και Καλαμακίου με συνολικά 2000 περίπου κατοίκους.

Συνδέεται οδικά με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Βόλου.

0 τουρισμός σε συνάρτηση με την αγροτική παραγωγή (ελιά-λάδι, κά­στανα, μήλα, αχλάδια, τσίπουρο, τοπικό κρασί και λαχανικά), την εξ­όρυξη της πέτρας και της πλάκας του Πηλίου, είναι οι βασικώτεροι τομείς της τοπικής οικονομίας. Το Νεοχώρι είναι χο χωριό με πάρα πολλές Βιοκαλλιέργειες.

Σε όλα τα χωριά του Δήμου Αφε­τών ο επισκέπτης μπορεί να συνα­ντήσει φυσικά και ιστορικά μνη­μεία όπως εκκλησίες, το μοναστήρι του Αγ. Γιάννη Συκής, πανέμορφες

πλατείες, πέτρινα καλντερίμια σε πολλά μονοπάτια που συνδέουν πολλά χωριά μεταξύ τους, τοξωτά γεφύρια και καταπληκτικές παραλίες τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Παγα­σητικό Κόλπο.

0 Δήμος Νεοχωρίου προσφέρεραι για θερινό, χειμερινό, φυσιολατρικό και θρησκευτικό τουρισμό. Υπάρ­χουν πολλά καταλύματα που λει­τουργούν όλο το χρόνο όπως εστια­τόρια ταβέρνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σημαντικό τουριστικό κέντρο είναι η Αφησος με πολλές αξιόλογες τουριστικές επιχειρήσεις που προσφέρουν εναλ­λακτικές τουριστικές δραστηριότη­τες τόσο στη θάλασσα, όσο και στο βουνό.

Βασικώτερα πανηγύρια είναι στο Νεοχώρι της Αναλήψεως, στην Άφησο στις 17 Ιουλίου, στη Συκή στις 28-29 Αυγούστου και πολλά άλλα σε όλα τα χωριά του Δήμου. 0 Δήμος Αφετών σας προσκαλεί να τον επισκευθείτε όλες τις εποχές του χρό­νου

 

Τοπικές Κοινότητες Αφετών :

  • Αφέτες
  • Νεοχώρι
  • Συκή
  • Καλαμάκι
  • Λαμπινού